Ревю на AOC Q3279VWFD8
AOC Q3279VWFD8
Наскоро ми се наложи да си купя нов монитор. Първоначално си помислих, че това ще е сравнително лесно начинание. Определям си някакъв орентировъчен бюджет и си взимам някакво мониторче. Но разбира се с течение на размислите и страстите ми това се оказа по-задълбочен и труден процес. Не толкова относно кой модел монитор да си взема, а каква система да използвам – два монитора или един и ако е един, то колко голям? Така че ако и вие се на кръстопът какъв тип монитор да си вземете, то останете с мен през следващите минути.

Два различни монитора?

Дълги години ако един потребител желае да е по-продуктивен, то прибягваше до използването на 2 монитора едновременно. В по-добрия случай два еднакви монитора, но на практика в домашни условия често се случваше следното. Взимам си нов монитор, ама за какво да изхвърлям стария, я да ги вържа и двата. И по този начин се получаваше един бай ганьовски сетъп с различни на големина и цветопредаване монитори. Но постепенно с времето хората започнаха да използват и по 3, и по 4 монитора едновременно, както и се появиха по-големи и по-широки варианти.

За какво ще се използва монитора

Та след тази лека интродукция достигаме и до съществената част. А това е мониторът AOC Q3279VWFD8. Честно казано не знам защо се използват толкова сложни имена. Това е мониторът, който избрах за моите нужди и спрямо моя бюджет. Но нека започнем отначало – при избор на монитор е важно да се знае какво се очаква от този монитор и за какво ще се използва. Дали е предимно за игри, дали за гледане на филми, дали за фото / видео / 3Д обработка? Разбира се, че монитора може да се използва за всички от изброените неща, но няма как да е перфектен и да се справя еднакво добре навсякъде. Моят основен приоритет беше обработката на видео, от което последва и избора на този монитор. Което автоматично означава, че игрите са ми най-нисък приоритет. Което пък не означава, че не играя игри, а просто избора ми на монитор не е съобразен с това как ще се отрази на гейминга.

Един или два монитора

Досега използвах два различни монитора. Единият беше ОК, другият – не. Първоначално реших да проверя за втора ръка от хубавия монитор, за да имам два еднакви и да приключна възможно най-бюджетно с темата. Обаче такова LG не намерих. След това реших да си взема 2 монитора от магазините, които предлагат употребявана техника. Не можах да си намеря два еднакви. И поради тази причина реших, че ще купувам чисто нов монитор. Това ОК, но като започнах да разглеждам, положението стана сложно. Започнах да се замислям кое би ми свършило по-добра работа – един или два монитора. А това да не знаеш какво искаш е много неприятно. Знаеш че имаш нужда от нов монитор, разполагаш с бюджет, но не знаеш какъв сетъп ще ти пасне най-добре на нуждите. Започнех да чета ревюта, форума, да гледам клипове, обичайната история. Първото решение беше да отпадне избора за два монитора, не искам да има рамки посредата, но остана по-трудния избор – монитор със стандартно съотношение на страните 16:9 или такъв от сравнително по-новите ултрашироки 21:9. При първият вариант имам избор от 27 или 32 инча, докато при втория вариантите са 29 или 34 инча. При единия вариант получаваш повече вертикална площ за работа, докато при другия – повече хоризонтална. И двата типа имат совите плюсове и минуси при работа, игри и филми. След задълбочен анализ на софтуера, който ползвам, в крайна сметка се спрях на 32-инчовия AOC Q3279VWFD8.

AOC Q3279VWFD8

Нека да поговоря и конкретно за модела най-накрая. Реално той е с диагонал 31,5 инча, но официално се води клас 32, явно звучи по-впечатляващо #маркетинг. Разполага с матово покритие и IPS матрица, която беше задължителен избор заради фото и видео желанията ми. Тя предоставя по-добро цветопредаване спрямо стандартните TN матрици, които се използват масово при гейминг мониторите. За сметка на това недостатъка е, че няма чак толкова черно черно. Да, може да звуча малко като Божинката, но няма истинко наситено черно в ъглите ако се загледа човек, по-скоро е тъмно сиво. Това е така наречения IPS glow и е очаквано да се случва при този тип матрици. При някои модели е по-силно изразено, при някои не толкова. При игри и филми с по-тъмна обстановка може да се забележи, но лично аз не го забелязвам при ежедневна употреба освен ако не тръгна нарочно да се вглеждам. Така че според мен монитора се справя ОК в това отношение. Максималната яркост е 250 кандела на квадратен метър, което не е особено много в сравнение с други монитори, но би трябвало да е напълно достатъчно за повечето случаи. Аз държа яркостта на 90%. От тестовете на PCMonitors можете да видите, че и яркостта не е разпределена еднакво из цялата площ на екрана, което също не е нещо неочаквано.

Q3279VWFD8

Цветопредаване

Като говорим за картината цветопредаването с фабричните настройки не ми допада особено. Мониторът идва с няколко преконфигурирани присети за избор на температура – топла, нормална, студена, sRGB и един присет за ръчни настройки. Реално като смених присета на sRGB картината се подобри, преди това цветовете бяха едни малко изкуствено засилени. Не стояха толкова реалистично, приличаха като на AMOLED дисплей в Samsung телефон. Също така мониторът има и няколко режима за гейминг – FPS, RTS, Racing и други. Не съм ги пробвал, не мисля и да го правя към момента. Общо взето от каквото прочетох правят цветовете по-наситени, което на мен ми изглежда леко изкуствено. Въпреки че все пак става дума за игри, а при тях няма много реализъм?

Честота на опресняване 75 Hz

Като говорим за игри, мониторът поддържа честота от 75 Hz, което хем ме изненада приятно, хем не ме вълнува особено. Може би знаете, но повечето монитори разполагат с 60 Hz честота, като през последните години започнаха да се появяват и модели с по-висока честота като 144 Hz е най-разпространения вариант. Тази честота осигурява по-мазни така да се каже анимации, по приятно изглежда всичко, от обикновена работа с курсура на мишката до гейминг, особено при FPS игрите. Аз не мога да направя разлика между 60 Hz на предишния ми монитор и 75 Hz на сегашния, но както се казва – не ми пречат, нека има. Най-вероятно увеличението трябва да е по-голямо, например до 144 Hz, за да забележа осезаема разлика. Мониторът поддържа и FreeSync, но аз съм с NVIDIA видеокарта, а не AMD, така че не мога да каже мнение по темата.

Резолюция

Нека да поговорим и за още нещо основно от характеристиките на монитора. Резолюцията. Тя е 2560 x 1440 пиксела или казано по друг начин 1440p, или Quad HD или WQHD. За 32-инчов монитор това е минималната препоръчителна резолюция според мен. По-ниска като Full HD 1080p не би изглеждала добре. Разбира се 4K резолюция би изглеждала чудесно и би вършила много добра разбота за нуждите ми, но там отиваме на много по-висок бюджет, говорим за над 1500 лв, а този AOC все пак е 400 лв. 1440p резолюцията разпъната на 31,5 инча се равнява горе долу на Full HD при 23-24-инчовите монитори, така че според мен е напълно ОК. Виждат се достатъчно детайли.

Употреба

Нека поговорим и за самото използване на монитора. Преминаването от малък 22-инчов към голям 32-инчов първоначално идва малко шоково, но постепенно се свиква. Ако преди бях свикнал да работя с приложения на фулл скрийн, то сега ми се наложи да си променя workflow-а. Използвам full screen рядко, браузъра например ми седи в центъра на екрана и съм го намалил като размери. 32-те инча ми позволяват да си нареждам няколко програми една до друга ако имам нужда. Тъй като екрана не е извит, забелязах че понякога се мърдам със стола в ляво или дясно ако работя върху област в краищата на монитора. Също така ъглите на видимост оказват влияние. Ако съм застанал повече от еднана страна и погледна към другата, то картината не е толкова остра и не с абсолютно същия контраст. Но сега да не си помислите, че е нещо ужасно. Просто отбелязвам дребни детайли. Ако екранът беше извит, вероятно нямаше да се случва. Мониторът няма ШИМ или широчинно-импулсна модулация, което е много хубаво, защото ШИМ натоварва зрението и води до дискомфорт. Също така от AOC са добавили три нива за редуциране на синята светлина. Тези режими са ви познати вероятно от смартфоните, където ги има от няколко години. Използват се вечер с цел по-малко напрежение върху очите и е добре, че ги има като вградена функция в монитора, вместо да инсталирате допълнителен софтуер.

Някои от игрите, особено по-динамичните първоначално не ги пусках на full screen, но постепенно с времето свикнах и вече всяка игра я играя на цял екран. Също така имам и контролер, което ми позволява да играя от по-далечно разстояние. Дори и да не съм далеч например при racing игрите ми е важна единствено централната част от екрана, така че всичко е ОК. Покрай извънредното положение непланувано прекарах повечко време в гейминг, особено вечер и бях приятно впечатлен, че не усетих някаква умора в очите ми. Това е вероятно поради липсата на ШИМ.

Дизайн

За финал нека спомена още няколко неща за дизайна на AOC Q3279VWFD8. Чисто визуално мониторът изглежда ок, не са супер тънки рамките, но за 400 лв няма как да се очаква повече. За навигация из настройките и режимите на монитора се ползват няколко бутона. С джойстик би било по-удобно, но тези настройки в повечето случаи се ползват супер рядко така или иначе.

Мониторът може да се накланя единстевно напред, стойката е стандартна, нищо особено. Има голяма основа, на която мога да си съхранявам дреболии като карти памет например. Сглабянето на монитора се случва изключително лесно и бързо. Откъм свързаност са налични 4 варианта, което е супер – DisplayPort 1.2, HDMI 1.4, DVI-D и VGA. С мониторът идват по един DisplayPort и един HDMI кабел. Има и аудио жак отзад, който не знам дали някога ще го използвам за нещо.

Засега не съм правил някакъв вид калибриране на монитора, използвам го с фабричните настройки. Променил съм единствено кой точно присет да използвам от настройките.

Видео

Бих казал че съм доволен от мониторът. Бих определил модела като компромисен почти по всеки показател. Но не мисля че това е лошо в този случай. Например няма много висока максимална яркост, но е достатъчна. Няма 144 Hz, но 75 Hz е достатъчно. Няма 4К резолюция, но 1440p е достатъчно. Има добро цветопредаване, но не при всички ъгли на видимост. А и все пак цената също е много важна. В този случай е 400 лв, което веднага определя монитора като много добро съотношение цена/възможности.

Оценка 4 от 5 ⭐⭐⭐⭐

Никола Овчарски

Монитор: AOC Q3279VWFD8
Диагонал: 31.5 инча
Резолюция: 2560×1440
Матрица: IPS
Честота: 75 Hz
Време за реакция: 5 ms
sRGB покритие: 98%
Adobe RGB покритие: 84%
Яркост: 250 cd/m²
Контраст динамичен: 20M:1
Контраст статичен: 1200:1
Ъгъл на виждане: 178/178 °
Портове: HDMI 1.4, DisplayPort 1.2, VGA, DVI Dual-link
Тилт: 3.5/21.5 °
Консумация: 45 W

Още публикации

Новите Apple M1 Pro и M1 Max – увеличение на мащаба

Новите Apple M1 Pro и M1 Max – увеличение на мащаба

Преди почти година Apple направиха нещо наистина голямо. Представиха M1. Първият Apple чип за лаптопи и десктоп машини, който е проектиран на основата на мобилните чипове за iPhone и iPad. M1 предостави по-ниска консумация на енергия, по-дълъг живот на батерията,...

ARM представи новите си графични чипове Mali-G710, G610, G510 и G310

ARM представи новите си графични чипове Mali-G710, G610, G510 и G310

Заедно с новата си ARMv9 CPU архитектура ARM представиха и обновеното си поколение мобилни графични чипове. Става дума за моделите Mali-G710, G610, G510 и G310, които можем да очакваме в мобилни устройства през 2022. Mali-G710 В моментът най-високият клас GPU на ARM е...

ARM представи новата си Armv9 CPU архитектура – Cortex-X2, Cortex-A710 и Cortex-A510

ARM представи новата си Armv9 CPU архитектура – Cortex-X2, Cortex-A710 и Cortex-A510

ARM са абсолютен лидер на пазара на чипсети за мобилни устройства. CPU и GPU продуктите им задвижват всички основни прозводители на смартфони, таблети и други мобилни устройства: Apple, Samsung, Qualcomm, Huawei, Nvidia, Broadcom, Marvell. Например сегашният флагман...