Какви са минусите на Apple M1 спрямо Intel и AMD
Apple M1
Наскоро Apple представиха M1. Революционен чип, който най-вероятно ще промени индустрията. Защо това е много вероятно да се случи вече писах в тази статия. Препоръчвам ви да я прочетете ако не сте запознати какво точно представлява M1.

Apple M1 е революционен чип, но като първо поколение продукт, то със сигурност не е перфектен. Разбира се има много плюсове спрямо традиционната x86 архитектура, която се използва от конкурентите и AMD и Intel. В тази статия обаче ще обърна внимание какви са минусите.

Софтуерна съвместимост

През последните 20-тина години Apple разчитат на x86 архитектура в своите лаптопи и компютри. Операционната система и допълнителния софтуер са написани за работа с x86 архитектура. Когато обаче се премине към изцяло нова архитектура (както е в случая с M1), то няма как сегашния софтуер да работи с новия хардуер. Но Apple са предвидили това. В най-новата macOS операционна система има един вид емулатор, който се нарича Rosetta 2 и може да възпроизвежда програми, които не са съвместими. По този начин Apple осигуряват вариант да се използва софтуер, докато разработчиците не ъпдейтнат своите продукти. При използването на това емулиране обаче се товари повече самия хардуер на машината. Също така никой не може да гарантира, че всяка програми ще работи на 100% без проблеми. Без някое забавяне или забиване.

С течение на времето (което може да отнеме и 1-2-3 години) почти всичкия софтуер за macOS ще бъде пренаписан, за да се поддържа без нужда от емулация.

Само 32 GB RAM

Новият Apple M1 чип има някои хардуерни ограничения. Едно от тях е относно максималната оперативна памет. M1 поддържа максимум 32 GB RAM. Това със сигурност не може да се каже, че е малко. За хората, които се занимават с фото, видео и 3D обработка обаче понякога 32 GB не са достатъчни. Зависи с колко големи проекти се работи.

Без допълнителна видеокарта

Дали ви се е случвало да разполагате с лаптоп без мощна видеокарта, но в същото време да искате да изиграете някоя тежка игра? Или да свършите някаква работа, която изисква 3D рендване? За тези случаи съществуват външни видеокарти в собствени кутии, които се свързват чрез кабел с лаптоп и осигуряват голяма хардуерна мощ. Те обаче не са съвместими с Apple M1. За да ги използвате е нужно да имате машина с Intel или AMD процесор. Поне засега.

Два монитора максимум

Продължаваме с още едно ограничение на Apple M1. Новият чип поддържа работа смаксимум два монитора едновременно. Тоест ако вие искате да работите с три или повече, то M1 не е решение за вас.

Няма Boot Camp

Boot Camp е инструмент, който позволява да се инсталира Windows операционна система върху MacBook, iMac или Mac mini. Каква би била причината, за да иска човек да го направи е непонятно за мен. Но така или иначе ако разполагате с машина с M1 процесор, то вече няма да е възможно. Boot Camp не работи с M1.

Още публикации

Как да стриймваме в YouTube

Как да стриймваме в YouTube

Надали има човек с достъп до интернет, който не знае какво е YouTube. Това е най-известната платформа за видео споделяне, зад която стои интернет гиганта Google. YouTube е платформа, която се използва от множество медии, геймъри и бизнеси за споделяне на съдържание....

Sony Alpha 1 – 8К видео флагман на цена 15000 лв

Sony Alpha 1 – 8К видео флагман на цена 15000 лв

Sony през последните години извадиха много добри камери за фото и видео любители. В краят на 2013 година дебют прави модела α7 (Alpha 7). От този момент нататък Sony постепенно разрастнаха пазарното си присъствие с появята на няколко подсерии и няколко поколение. В...

Новият Samsung Galaxy S21 или iPhone 12 – какво да изберем

Новият Samsung Galaxy S21 или iPhone 12 – какво да изберем

Преди дни Samsung представиха новия си флагман за 2021, който носи името Galaxy S21. Моделът е наличен в три варианта и предлага най-доброто от света на Android. Apple пък традиционно представиха своя флагман iPhone 12 няколко месеца по-рано и разбира се това е...