Какви са минусите на Apple M1 спрямо Intel и AMD
Apple M1
Наскоро Apple представиха M1. Революционен чип, който най-вероятно ще промени индустрията. Защо това е много вероятно да се случи вече писах в тази статия. Препоръчвам ви да я прочетете ако не сте запознати какво точно представлява M1.

Apple M1 е революционен чип, но като първо поколение продукт, то със сигурност не е перфектен. Разбира се има много плюсове спрямо традиционната x86 архитектура, която се използва от конкурентите и AMD и Intel. В тази статия обаче ще обърна внимание какви са минусите.

Софтуерна съвместимост

През последните 20-тина години Apple разчитат на x86 архитектура в своите лаптопи и компютри. Операционната система и допълнителния софтуер са написани за работа с x86 архитектура. Когато обаче се премине към изцяло нова архитектура (както е в случая с M1), то няма как сегашния софтуер да работи с новия хардуер. Но Apple са предвидили това. В най-новата macOS операционна система има един вид емулатор, който се нарича Rosetta 2 и може да възпроизвежда програми, които не са съвместими. По този начин Apple осигуряват вариант да се използва софтуер, докато разработчиците не ъпдейтнат своите продукти. При използването на това емулиране обаче се товари повече самия хардуер на машината. Също така никой не може да гарантира, че всяка програми ще работи на 100% без проблеми. Без някое забавяне или забиване.

С течение на времето (което може да отнеме и 1-2-3 години) почти всичкия софтуер за macOS ще бъде пренаписан, за да се поддържа без нужда от емулация.

Само 32 GB RAM

Новият Apple M1 чип има някои хардуерни ограничения. Едно от тях е относно максималната оперативна памет. M1 поддържа максимум 32 GB RAM. Това със сигурност не може да се каже, че е малко. За хората, които се занимават с фото, видео и 3D обработка обаче понякога 32 GB не са достатъчни. Зависи с колко големи проекти се работи.

Без допълнителна видеокарта

Дали ви се е случвало да разполагате с лаптоп без мощна видеокарта, но в същото време да искате да изиграете някоя тежка игра? Или да свършите някаква работа, която изисква 3D рендване? За тези случаи съществуват външни видеокарти в собствени кутии, които се свързват чрез кабел с лаптоп и осигуряват голяма хардуерна мощ. Те обаче не са съвместими с Apple M1. За да ги използвате е нужно да имате машина с Intel или AMD процесор. Поне засега.

Два монитора максимум

Продължаваме с още едно ограничение на Apple M1. Новият чип поддържа работа смаксимум два монитора едновременно. Тоест ако вие искате да работите с три или повече, то M1 не е решение за вас.

Няма Boot Camp

Boot Camp е инструмент, който позволява да се инсталира Windows операционна система върху MacBook, iMac или Mac mini. Каква би била причината, за да иска човек да го направи е непонятно за мен. Но така или иначе ако разполагате с машина с M1 процесор, то вече няма да е възможно. Boot Camp не работи с M1.

Още публикации

Exynos 2100 SoC – най-доброто от Samsung с 5G на 5 нм

Exynos 2100 SoC – най-доброто от Samsung с 5G на 5 нм

Преди малко повече от месец Qualcomm представиха Snapdragon 888 - новият флагман в портфолиото на Qualcomm. Exynos 2100 пък е отговорът на Samsung, който ще се използва в топ моделите на марката през 2021. Очаква се дебютът да е в Galaxy S21. Какво е Samsung Exynos?...

Ревю на Marvo M513 – добра геймърска мишка без нищо излишно

Ревю на Marvo M513 – добра геймърска мишка без нищо излишно

В наши дни пазарът е наводнен от геймърски мишки. Освен добре познати и стари марки като Razer и SteelSeries например, то има и една дузина модели от по-нови брандове. Или брандове, които досега не са имали геймърски мишки, но са решили да се включат и на този пазар....

Ревю на Honor Band 5 Sport – бюджетен тракер за начинаещи

Ревю на Honor Band 5 Sport – бюджетен тракер за начинаещи

Пазарът на смарт гривни и часовници бележи постоянно ръст през последните години. Увеличава се разнообразието от производители и модели. Запълват се нови ниши, които включват както много висок клас, така и базови предложения. Днес ще ви представя една гривна на Honor....