Ревю на GoPro Hero 9 – по-добре изчакайте Hero 10
GoPro Hero 9
Колебаех се дали да напиша това ревю. Всъщност и не знам дали може да се категоризира точно като ревю, защото няма да е много подробно. Но пък от друга гледна точка предоставя моето мнение за GoPro Hero 9 след около 10-дневно използване. Толкова ми бе нужно, за да бъда разочарован от камерата и да я продам. В следващите редове ще ви споделя защо стигнах до това решение.

Какво е GoPro?

GoPro са американска компания, която произвежда серия от екшън камери под наименованието Hero. GoPro се пробваха и на пазара на дронове с модела Karma, но това беше голям неуспех за тях и се отказаха от тази ниша. През годините от създаването си GoPro са пуснали на пазара над 20 модела Hero камери. Благодарение на успеха им нарицателното за този тип продукти е „GoPro камера“. Защо не е например „Hero камера“ не знам, но и няма абсолютно никакво значение. Надали и създателите на компания са предполагали, че ще се стигне до този момент.

Какво ново има в Hero 9

Двете основни нововъведения в новото поколение GoPro Hero са наличието на екранче в предната част на камерата, както и възможност за запис в 5К резолюция. Само че не можете да ги използвате едновременно. Това разбира се в рекламната кампания на GoPro не се споменава. Научавате го в последствие или ако се зачетете предварително в документацията. Но нека продължим нататък с новите неща. Задният екрат е с 16% по-голям, но и теглото и физическите размери са повишени. Има възможност за смяна на лещата като е налична допълнителен аксесоар GoPro Max SuperView Lens Mod. Прекрасната софтуерна система за стабилизация HyperSmooth е подобрена до версия 3.0. Има подобрение и при TimeWarp 3.0. Hero 9 продължава да е водоустойчив без нуждата от допълнителни аксесоари.

Нека започнем с двете основни нови неща, на които предимно се базира маркетинг кампанията на Hero 9.

5К видеозапис

През последните няколко години GoPro не предложиха промяна на максималната резолюция, в която снимат камерите им. Hero 6 бе първата камера, която поддържа 4К видеозапис с 60 кадъра в секунда (а не 30 кадъра като при Hero 4 и Hero 5). Hero 6 бе и първата камера, която поддържа slow-mo при 2.7K@120fps и 1080p@240fps. Тези резолюции и скорости се запазиха от Hero 6, през Hero 7, та до Hero 8. При новия Hero 9 вече има промяна. Вече е възможно снимането с резолюция 5К и 30 кадъра в секунда (иначе предишните резолюции също ги има).

Но дали има смисъл от тези 5К? Независимо дали се снима в 4К или 5К то се използва битрейт от 100 мегабита в секунда. Разлика в качеството много трудно може да се забележи. За съжаление няма и възможност за 60 кадъра в секунда, но това не бива да ни изненадва. При Hero 9 все още се разчита на чипсета GoPro GP1, който направи дебют в Hero 6 и вероятно е изстискан на максимум. Все пак при Hero 9 има нова фото матрица. Това е Sony IMX677, който позволява снимки с резолюция почти 24 мегапиксела. Размерът на сензора е стандартния 1/2.3. Все още няма 1″.

5К резолюцията е възможна единствено да се записва във формат H.265/HEVC. През последните години този формат набира все повече популярност. Спрямо предшественика си H.264 предлага между 25% и 50% по-добра компресия за същото видео качество, тоест файловете заснети с новия формат заемат по-малко място. Това е супер и особено нужно при запис за големи резолюции, но разбира се има и минуси. H.265/HEVC е изключително тежък стандарт и изисква повече хардуерна мощ, за да може да се въпроизведе. Нужно е да има и специален софтуер, за да може да се възпроизвете файл с този формат. Какво искам да кажа? Ако записвате H.265/HEVC с Hero 9, то без проблеми можете да гледате записа на екрана на камерката. Ако искате обаче този файл да го гледате на компютър например, то най-вероятно няма да успеете или картината ще ви насича. Ще е нужно да конвертирате файла в друг формат, например H.264, който е по-лек и чак тогава да можете да го изгледате на спокойствие. Тоест занимавка е, която трябва да извършвате с абсолютно всеки файл.

По-новите компютри вече имат по-добра поддръжка за новия стандарт и плейбека е по-безпроблемен. Но все пак става дума за малък процент от машините, които са в употреба. Например аз използвам настолен компютър workstation на 3-4 години с 12-ядрен процесор, 32GB RAM, SSD, NVIDIA 1060 6GB видеокарта и Windows 10 операционна система. За да мога да си пусна видео, което съм заснел с 5К резолюция, то трябваше да закупя от Microsoft Store специална добавка за 2 лв, която добавя поддръжка на този стандарт. Това направо ми е невероятно, че трябва да си платя, за да мога да си пусна видео на компютъра си. И то което аз съм заснел. Като тази добавка не означава, че софтуера, който използвате за видеообработка също ще работи. Това си зависи вече с кой софтуер сте и колко е актуален.

Втори екран

В Hero 9 нововъведение е и добавянето на втори екран, в предната част на камерата. Нямаше как от GoPro да не добавят втори екран, защото основния им конкурент DJI предлагат такъв в камерата си Osmo. Екранът е полезен ако искате да видите как ще изглежда кадъра, но лично за мен не е нещо особено. За мен няма значение точно до сантиметър какво ще се вижда в кадъра. Също така GoPro Hero камерите са предназначени да заснемат екшън, да се закачат на различни аксесоари, върху каски и различин машини. Но от друга гледна точка през последните години все повече влогването набира популярност и този екран ще е полезен за хора, които са свикнали да се гледат докато се снимат.

Най-интересната част е, че предния екран не работи ако заснемате видео с резолюция 5K. Или не трябва да снимате с 5К и да използвате екранчето. Или да използвате екранчето, но да не снимате в 5К. Тоест двете основни нови функционалности на Hero 9 не могар да работят едновременно. Поздравления GoPro.

GoPro Hero 9 преден екран

Основен екран

Така и така съм набрал скорост да критикувам нека да продължа в този тон. Основният екран на камерата вече е по-голям, с 16% повече. Обаче тъч сензора е непроменен от предишното поколение, където екрана бе по-малък. На практика има проблем, че често не отчита натискането от първия път. Ако трябва да избера настройка от няколко възможни, то много често се случва да не ме отчете бутона, който съм натиснал или да ми маркира съседния. Това е изключително досадно, особено ако имаш нужда бързо да промениш някоя настройка, за да не изпуснеш някой момент за заснемане. Имам чувството, че използвам екран от времето на първите смартфони преди десетина години. Същият проблем важи не само при натискане, но и при слайпване.

GoPro Herp 9 екран

HyperSmooth 3.0

HyperSmooth е електронната система за стабилизация на изображението в камерите на GoPro. Тя винаги се е представяла много добре и позволява използването на камерата без нужда от допълнителен гимбъл. В новата версия 3.0 дебют прави Horizon Leveling. Тоест вече камерата ще държи равен хоризонт, ще коригира софтуерно движения на камерата до 45°. При HyperSmooth 3.0 са налични и три нива на стабилизация – On, High, Boost.

TimeWarp 3.0

В новото GoPro Hеro 9 дебют прави и обновената версия на TimeWarp. Това е вграденият режим за заснемана на hyperlapse, тоест time-lapse със стабилизация на картината. Досега и в предишните поколения TimeWarp се справяше чудесно, а сега от GoPro са добавили още възможности за настройки. TimeWarp 3.0 работи и с HyperSmooth 3.0. Никакви забележки нямам тук.

Max Lens Mod

GoPro предлагат и като възможност за допълнително закупуване Max Lens Mod. Това е леща, която се поставя на Hero 9 и осигурява по-голям ъгъл на видимост 155°с HyperSmooth стабилизация.

GoPro Hero 9 Max Lens Mod

Нова батерия

Hero 9 използва нова по-голяма батерия (1720mAh), която не е съвместима с по-старите камери. Според GoPro това осигурява около 30% по-дълъг живот на батерията.

Увеличени размери и тегло

Нововъведенията обаче се отразяват върху размерите и теглото на Hero 9. Те са увеличени. Това за мен отново е минус, тъй като в моите представи Hero камерите трябва да са леки и малки. Целта им уж е да се използват в различни спортове. Теглото е увеличено от 125 на 159 гр. За сравнение конкурентната DJI Osmo е 124 гр.

Размери на GoPro 7, 8, 9 и Max

Цена

Цената на Hero 9 бе 969 лв. Почти 1000 лв за това, което предлага тази малка камерка според мен не си заслужават. По-добре да се вземе Hero 7 или Hero 8, които не се различават много от Hero 9 или да се изчака Hero 10. Да, 9-ката има някои нови неща, но на практика дали наистина ще ви трябват? Ще снимате ли 5К? Нужни ли са ви новите софтуерни подобрения при стабилизацията или и тази в 7-цата и 8-цата са достатъчни? Нужно ли ви е екранче в предната част? Досега с такова екранче ли сте снимали?

Аз лично си взех Hero 9 в момента, в който излезна. Преди това съм използвал Hero 4 и Hero 7, така че имам опит и наблюдения върху камерите и компанията като цяло. И 9-ката ме разочарова много. По-голяма, по-тежка, с изключително много бъгове, на практика трудно използваема с проблемите си с екрана. Проблеми има и при използването с апп на телефона. Като цяло хубав списък с проблемите можете да намерите в Reddit.

За мен Hero 9 е един недовършен продукт, който е пуснат по-рано на пазара. А цената не е ниска. Надявам се при Hero 10 нещата да са по-различни. Аз след две седмици опити Hero 9 да ми върши работа го продадох.

Оценка 3 от 5 ⭐⭐⭐

Никола Овчарски

Модел: Hero 9
Сензор: Sony IMX677 CMOS 1/2.3
Резолюция: 23.6 мп
Снимки формати: 20 мп JPEG, GPR (RAW базиран на Adobe DNG)
Видео формати:
5120 x 2880 at 24/25/30 fps (100 Mb/s H.264/AVC, H.265/HEVC)
4096 x 3072 at 24/25/30 fps (100 Mb/s H.264/AVC, H.265/HEVC)
3840 x 2160 at 24/25/30/50/60 fps (100 Mb/s H.264/AVC, H.265/HEVC)
2704 x 2028 at 50/60 fps (100 Mb/s H.264/AVC, H.265/HEVC)
2704 x 1520 at 50/60/100/120 fps (100 Mb/s H.264/AVC, H.265/HEVC)
1920 x 1440p at 24/25/30/50/60/100/120 fps (H.264/AVC, H.265/HEVC)
1920 x 1080p at 24/25/30/50/60/100/120/200/240 fps (H.264/AVC, H.265/HEVC)
Основен екран: 2.27″ Sitronix st7701s 368×552 пиксела
Преден екран: 1.4″ Sitronix st7796h 320×480 пиксела
Батерия: 1720 mAh
Порт: USB 3.0 Type-C
Размери: 71.0 x 55.0 x 33.6 мм
Тегло: 158 гр
Запис: microSD/microSDHC/microSDXC
Чипсет: GoPro GP1
Wi-Fi: Qualcomm QCA6174
6-осен сензор: Bosch BMI260 IMU
GPS: UBlox UBX-M8030-CT
PMIC: Active Semi ACT9150
Тъч сензор: FocalTech ft3308

Още публикации

Новите Apple M1 Pro и M1 Max – увеличение на мащаба

Новите Apple M1 Pro и M1 Max – увеличение на мащаба

Преди почти година Apple направиха нещо наистина голямо. Представиха M1. Първият Apple чип за лаптопи и десктоп машини, който е проектиран на основата на мобилните чипове за iPhone и iPad. M1 предостави по-ниска консумация на енергия, по-дълъг живот на батерията,...

ARM представи новите си графични чипове Mali-G710, G610, G510 и G310

ARM представи новите си графични чипове Mali-G710, G610, G510 и G310

Заедно с новата си ARMv9 CPU архитектура ARM представиха и обновеното си поколение мобилни графични чипове. Става дума за моделите Mali-G710, G610, G510 и G310, които можем да очакваме в мобилни устройства през 2022. Mali-G710 В моментът най-високият клас GPU на ARM е...

ARM представи новата си Armv9 CPU архитектура – Cortex-X2, Cortex-A710 и Cortex-A510

ARM представи новата си Armv9 CPU архитектура – Cortex-X2, Cortex-A710 и Cortex-A510

ARM са абсолютен лидер на пазара на чипсети за мобилни устройства. CPU и GPU продуктите им задвижват всички основни прозводители на смартфони, таблети и други мобилни устройства: Apple, Samsung, Qualcomm, Huawei, Nvidia, Broadcom, Marvell. Например сегашният флагман...