Какво е Apple M1
Apple M1

Apple M1 е едночипова система (System on a chip – SoC) на Apple, която е базирана на ARM архитектура. По-специалното е, че тя е проектирана за използване в персонални компютри. Досега ARM чипове са се използвали предимно за смартфони, таблети, малки джаджи и някои съвръри. Това е и първият чип за компютри, произведен по 5 нм технологичен процес. Apple M1 се ъстои се от 8-ядрен CPU процесор, 8-ядрен GPU графичен чип, RAM памет, кеш и 16-ядрен neural engine.

Архитектура

CPU ядрата са разделени на две групи по четири броя в стил big.LITTLE конфигурация. Първата група се нарича Firestorm и се състои от високо производителни CPU ядра с голямо количество L2 кеш – 12 MB. Работят на честота до 3.2 GHz с максималена консумация на енергия от 13.8 W. Те са предвидени да осигурят бързина. Втората половина CPU ядра са по-нископроизводителни, но и по-енергоикономични. Наричат се Icestorm. Ядрата отново са четири, но L2 кеша е едва 4 MB. Максималната честота е 2.0 GHz, а консумацията е едва 1.3 W.

Apple M1 SoC

Apple M1 SoC

Графичният чип е по дизайн на Apple и разполага с 8 ядра. Към момента не разполагаме с по-детайлна информация. Не се разчита на външен доставчик като Mali, Adreno или PowerVR.

Паметта е 4266 MT/s LPDDR4X SDRAM. Конфигурацията е унифицирана памет, която е споделена между всички компоненти на SoC. Вариантите са два – 8 или 16 GB.

Останалите компоненти в Apple M1 включват ISP (процесор за обработка на изображения), NVMe памет и Thunderbolt 4 контролери. Производството на Apple M1 (продуктов код APL1102) се осъществява от фабриките TSMC.

Къде се използва Apple M1

Към моментът M1 се използва в MacBook Air (2020), MacBook Pro 13″ (2020) и Mac mini.

Кога ще има наследник, Apple M1X?

Apple тепърва пуснаха първите продукти с M1, така че още е рано да се говори за следващия модел. Засега слухове гласят, че Apple M1X ще се появи следващата година и ще разполага с 4 CPU ядра повече, тоест общо ще станат 12. Ще бъде насочен в малко по-висок клас от M1, така че го очакваме в MacBook Pro 16″.

Apple M1 CPU
Apple M1 GPU

Още публикации

Exynos 2100 SoC – най-доброто от Samsung с 5G на 5 нм

Exynos 2100 SoC – най-доброто от Samsung с 5G на 5 нм

Преди малко повече от месец Qualcomm представиха Snapdragon 888 - новият флагман в портфолиото на Qualcomm. Exynos 2100 пък е отговорът на Samsung, който ще се използва в топ моделите на марката през 2021. Очаква се дебютът да е в Galaxy S21. Какво е Samsung Exynos?...

Ревю на Marvo M513 – добра геймърска мишка без нищо излишно

Ревю на Marvo M513 – добра геймърска мишка без нищо излишно

В наши дни пазарът е наводнен от геймърски мишки. Освен добре познати и стари марки като Razer и SteelSeries например, то има и една дузина модели от по-нови брандове. Или брандове, които досега не са имали геймърски мишки, но са решили да се включат и на този пазар....

Ревю на Honor Band 5 Sport – бюджетен тракер за начинаещи

Ревю на Honor Band 5 Sport – бюджетен тракер за начинаещи

Пазарът на смарт гривни и часовници бележи постоянно ръст през последните години. Увеличава се разнообразието от производители и модели. Запълват се нови ниши, които включват както много висок клас, така и базови предложения. Днес ще ви представя една гривна на Honor....