Какво е Apple M1
Apple M1

Apple M1 е едночипова система (System on a chip – SoC) на Apple, която е базирана на ARM архитектура. По-специалното е, че тя е проектирана за използване в персонални компютри. Досега ARM чипове са се използвали предимно за смартфони, таблети, малки джаджи и някои съвръри. Това е и първият чип за компютри, произведен по 5 нм технологичен процес. Apple M1 се ъстои се от 8-ядрен CPU процесор, 8-ядрен GPU графичен чип, RAM памет, кеш и 16-ядрен neural engine.

Архитектура

CPU ядрата са разделени на две групи по четири броя в стил big.LITTLE конфигурация. Първата група се нарича Firestorm и се състои от високо производителни CPU ядра с голямо количество L2 кеш – 12 MB. Работят на честота до 3.2 GHz с максималена консумация на енергия от 13.8 W. Те са предвидени да осигурят бързина. Втората половина CPU ядра са по-нископроизводителни, но и по-енергоикономични. Наричат се Icestorm. Ядрата отново са четири, но L2 кеша е едва 4 MB. Максималната честота е 2.0 GHz, а консумацията е едва 1.3 W.

Apple M1 SoC

Apple M1 SoC

Графичният чип е по дизайн на Apple и разполага с 8 ядра. Към момента не разполагаме с по-детайлна информация. Не се разчита на външен доставчик като Mali, Adreno или PowerVR.

Паметта е 4266 MT/s LPDDR4X SDRAM. Конфигурацията е унифицирана памет, която е споделена между всички компоненти на SoC. Вариантите са два – 8 или 16 GB.

Останалите компоненти в Apple M1 включват ISP (процесор за обработка на изображения), NVMe памет и Thunderbolt 4 контролери. Производството на Apple M1 (продуктов код APL1102) се осъществява от фабриките TSMC.

Къде се използва Apple M1

Към моментът M1 се използва в MacBook Air (2020), MacBook Pro 13″ (2020) и Mac mini.

Кога ще има наследник, Apple M1X?

Apple тепърва пуснаха първите продукти с M1, така че още е рано да се говори за следващия модел. Засега слухове гласят, че Apple M1X ще се появи следващата година и ще разполага с 4 CPU ядра повече, тоест общо ще станат 12. Ще бъде насочен в малко по-висок клас от M1, така че го очакваме в MacBook Pro 16″.

Apple M1 CPU
Apple M1 GPU

Още публикации

Новите Apple M1 Pro и M1 Max – увеличение на мащаба

Новите Apple M1 Pro и M1 Max – увеличение на мащаба

Преди почти година Apple направиха нещо наистина голямо. Представиха M1. Първият Apple чип за лаптопи и десктоп машини, който е проектиран на основата на мобилните чипове за iPhone и iPad. M1 предостави по-ниска консумация на енергия, по-дълъг живот на батерията,...

ARM представи новите си графични чипове Mali-G710, G610, G510 и G310

ARM представи новите си графични чипове Mali-G710, G610, G510 и G310

Заедно с новата си ARMv9 CPU архитектура ARM представиха и обновеното си поколение мобилни графични чипове. Става дума за моделите Mali-G710, G610, G510 и G310, които можем да очакваме в мобилни устройства през 2022. Mali-G710 В моментът най-високият клас GPU на ARM е...

ARM представи новата си Armv9 CPU архитектура – Cortex-X2, Cortex-A710 и Cortex-A510

ARM представи новата си Armv9 CPU архитектура – Cortex-X2, Cortex-A710 и Cortex-A510

ARM са абсолютен лидер на пазара на чипсети за мобилни устройства. CPU и GPU продуктите им задвижват всички основни прозводители на смартфони, таблети и други мобилни устройства: Apple, Samsung, Qualcomm, Huawei, Nvidia, Broadcom, Marvell. Например сегашният флагман...