Ревю на Marvo M513 – добра геймърска мишка без нищо излишно
Marvo M513
В наши дни пазарът е наводнен от геймърски мишки. Освен добре познати и стари марки като Razer и SteelSeries например, то има и една дузина модели от по-нови брандове. Или брандове, които досега не са имали геймърски мишки, но са решили да се включат и на този пазар. Човек да си вземе мишка в днешно време въобще не е лесно начинание. И не защото са скъпи или защото има малко модели, а точно обратното. Има много марки с различни модели на различни цени.

Каква мишка използвах?

Дълги години използвах Razer DeathAdder 2013. Мишка, която не предлага нещо невиждано, но работи добре и е удобна. Най-важното за мен е, че не е много шарена. Аз предпочитам мишка с ненатруфен външен вид, да не е нарисувана с всякакви графики. Хубава мишка беше, но преди няколко месеца скрола спря да работи. Опитах се да работя без скрол, но не е удобно. Най-обикновено браузване в сайт става по-трудно. DeathAdder 2013 разполага с два странични бутона. Чрез допълнителен софтуер ги препрограмирах да изпълняват функцията на скрол нагоре и скрол надолу, но не е същото като да използваш колеце. По-прецизно е с колелце. В крайна сметка реших, че е време за нова мишка.

Marvo

Тъй като покупката на нова мишка се оказа неплануван разход, то не разполагах с голям бюджет. Реших че до около 40-50 лв мога да отпусна за нов мишок. Реших да проверя Marvo какви модели предлага, тъй като знам че има много модели от около 15 до 50 лв. Тоест все нещо щях да си харесам най-вероятно. Изискванията ми към новия мишок общо взето бяха да наподобява сегашната ми мишка като брой бутони и да няма много шарено. Дори ако няма RGB подсветка би било бонус, но това вече е много трудно, а и честно казано не ми пречи. Стига да не се прекалява. Тоест с други думи търсех мишок с два допълнителни бутона от лявата страва. Ако има такива и от дясто или отгоре, би било бонус, но не са ми задължителни. Също така исках стандартна форма на мишка. Нямам нужда от нещо революционно, невижданно, модулно, разглабящо се и т.н. Нямам нужда от място за допълнителни тежести. Нямам нужда и от безжично свързване. Не бих го отказал, но в този бюджет не е възможно да се вмъкне.

Marvo Scorpion Gaming

Marvo Gaming Scorpion M513 RGB

След като прегледах около осем различни модела на Marvo, се спрях на един конкретен. Marvo M513 единстевно отговаряше на изискванията ми. Не е прекалено шарен, има два бутона от лявата страна, в стандартна форма е и струва около 25 лв. Мишката не е нито прекалено голяма, нито много малка. В сравнение с предишния ми Razer е малко по-малка и ми бяха нужни няколко дни за да свикна. Но това е напълно нормално. Независимо каква мишка си вземеш ще е нужно малко време да свикнеш. Вече ползвам Marvo M513 от около три месеца и всичко е напълно наред.

Дизайн

Marvo M513 има две различни повърхности на допир. Основната част, където са и основните бутони за ляв и десен клик, наподобява гумирана повърхност. Но съвсем малко. Не е лъскава пластмаса, не се цапа лесно и наподобява матов цвят. От лявата и дясната страна, където обикновено се намират показалеца, безименния пръст и кутрето, покритието е различно. Не е матово и има релефна шарка. На допир е приятно и ненатрапчиво. От лявата страна се намират също така два допълнителни бутона. От дясната страна няма допълнителни бутони. В горната част под скрола има също два бутона. Единият служи за смяна на DPI чувствителността. Вторият бутон сменя типа RGB осветление на мишката. Да, пропуснах да кажа, че Marvo M513 свети на три различни места. Една линия минава почти през цялата мишка, а също така светят и скрола и логото на бранда.

В моите очи мишката изглежда много добре. Достатъчно елегантна и не прекалено натруфена и шарена. Ако е нужно подсветката може да се изключи.

Функционалност

Marvo M513 разполага с оптичен сензор с максимална чувствителност 4800 DPI. Разполага със 7 бутона, както вече споменахме. Чрез един от тях може да се сменя DPI. По подразбиране има шест нива – 800, 1600, 2400, 3200, 4000 и 4800 DPI. При всяка смяна се сменя и цвета на RGB подсветката. По този начин по-лесно можете да се ориентирате на коя стъпка се намирате. Разбира се може да се променя, както стойността на DPI, така и цвета на всяка стъпка чрез софтуера на Marvo. Аз обикновено за ежедневни нужди използвам втората стъпка (1600 DPI) и ако пусна някоя игра често минавам една стъпка нагоре до 2400 DPI. Нужда от по-висока резолюция на сензора досега не съм изпитал. Но и аз не играя на такова високо ниво, че да имам нужда. Чрез софтуерът може да се конфигурира всеки бутон на мишката каква функциоталност да изпълнява. Аз промених двата бутона от ляво. Използвам ги за увеличаване и намаляване на звука. Много полезна работа вършат. Някои хора използват тези бутони за връщане стъпка назад или напред (back и forward).

По време на ежедневни задачи и гейминг не съм изпитал никакви затруднения или дискомфорт с мишщата. Marvo M513 отговаря напълно на нуждите ми.

RGB подсветка

Разбира се без RGB подсветка вече няма как да се пусне геймърска периферия. Та то вече бюра и столове имат RGB, какво остава за мишките. Marvo M513 разполага с 6 различна стила на подсветка – DPI Mode, Colorful Light, Rainbow, Floe Light, Waltz и 4-Seasons. Можете да ги сменяте чрез специален бутон на мишката или чрез софтуера на Marvo за Windows. Разбира се чрез бутона става доста по-бързо. А ако желаете можете да изключите изцяло подсветката.

Софтуер

От официалният сайт на Marvo може да бъде свален софтуер за конфигуриране на M513. Софтуерът не е нещо особено и не е много изпипан, но си върши работата. Няма някакво специално име, просто от сайта сваляте един zip архив с уникалното име 3.zip и го стартирате. Както вече споменахме по-рано може всеки бутон на мишката да бъде конфигуриран да изпълнява конкретна дейност. В софтуерът има голям избор от възможностти. Може да се наглася скоростта на мишката (moving speed, double click speed, rolling speed), както и няколко допълнителни детайла. Може да се нагласи и скоростта на LED подсветката. Могат да се конфигурират макроси.

Цена

Цената на Marvo M513 в момента е около 24 лв. Официалният вносител за марката в България е Декада, а продуктите на Marvo са налични в голямо разнообразие от магазини.

Marvo Gaming Scorpion M513 RGB е отлично предложение за хората, които искат нормална, добре работеща мишка. Без нещо невиждано и нестандартно. Мишката е с добра цена и е подходяща за хората, които не искат да се затормозяват и да проучват десетки модели. Четири допълнителни бутона, RGB подсветка и специализиран софтуер за персонализиране на мишката. Какво повече му трябва на човек за този бюджет?

Оценка 5 от 5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Никола Овчарски

Модел: MARVO Scorpion M513
Сензор: Оптичен
Чувствителност: 800, 1600, 2400, 3200, 4000, 4800 DPI
Бутони: 7
Суич: 3 милиона клика
RGB: Да
Свързване: USB 2.0
Дължина на кабела: 1.6 м
Съвместимост: Windows 7, 8, 10

Още публикации

Новите Apple M1 Pro и M1 Max – увеличение на мащаба

Новите Apple M1 Pro и M1 Max – увеличение на мащаба

Преди почти година Apple направиха нещо наистина голямо. Представиха M1. Първият Apple чип за лаптопи и десктоп машини, който е проектиран на основата на мобилните чипове за iPhone и iPad. M1 предостави по-ниска консумация на енергия, по-дълъг живот на батерията,...

ARM представи новите си графични чипове Mali-G710, G610, G510 и G310

ARM представи новите си графични чипове Mali-G710, G610, G510 и G310

Заедно с новата си ARMv9 CPU архитектура ARM представиха и обновеното си поколение мобилни графични чипове. Става дума за моделите Mali-G710, G610, G510 и G310, които можем да очакваме в мобилни устройства през 2022. Mali-G710 В моментът най-високият клас GPU на ARM е...

ARM представи новата си Armv9 CPU архитектура – Cortex-X2, Cortex-A710 и Cortex-A510

ARM представи новата си Armv9 CPU архитектура – Cortex-X2, Cortex-A710 и Cortex-A510

ARM са абсолютен лидер на пазара на чипсети за мобилни устройства. CPU и GPU продуктите им задвижват всички основни прозводители на смартфони, таблети и други мобилни устройства: Apple, Samsung, Qualcomm, Huawei, Nvidia, Broadcom, Marvell. Например сегашният флагман...