Как да стриймваме в YouTube
Надали има човек с достъп до интернет, който не знае какво е YouTube. Това е най-известната платформа за видео споделяне, зад която стои интернет гиганта Google. YouTube е платформа, която се използва от множество медии, геймъри и бизнеси за споделяне на съдържание. Освен стандартното качване и споделяне на видео, YouTube предлага и стрийм в реално време. Категория, в която има сериозни конкуренти най-вече в лицето на Twitch.

YouTube Livestream

YouTube не са първата платформа, която започва да предлага видео стрийм в реално време. През 2013 започва да се предлага услугата на верифицирани потребители, които имат поне 1000 абоната. По-късно изискванията са намалени до само 100 абоната, а още по-късно вече отпада изискването за какъвто и да е брой абонати. През 2017 YouTube пускат възможност и за стрийм директно от мобилния апп за iOS и Android. В тази статия обаче ще разгледаме как можем да пуснем стрийм в YouTube от компютър.

Активиране на YouTube Live

Първата стъпка е да активирате услугата за стрийм в YouTube. Тя се нарича YouTube Live и по подразбиране не е активирана. Това е възможно да се промени разбира се. Като сте се логнали в профила си горе в дясно натиснете бутона за добавяне на съдържание. След това натиснете Стартиране на живо или Go live. Зависи на какъв език ви е акаунта – дали е на български, на английски или на друг език.

Активирането на услугата за стрийм отнема до 24 часа. Тоест важно е да сте активирали услугата преди планувания старт на първия ви стрийм.

YouTube Start Livestream

YouTube Studio

Ако сме активирали live stream услугата на YouTube, то при натискане на Стартиране на живо / Go live, би трябвало да сте се озовали в YouTube Studio. От тук могат да се менажират стриймове или както YouTube ги превежда на български – потоци. На тази страница ви излизат всички стриймове, които сте планирали. Засега нямаме нито един, заради това е нужно да създадем. Това се случва от натискането на бутона горе в дясто Настрочване на поток.

YouTube Live Studio

Настройки на YouTube стрийм

При създаването на нов стрийм е нужно да се въведат някои основни настройки. Повечето от тях са познати от тези при стандартното качване на видео в YouTube.

  • Заглавие – как ще кръстите стрийма. Това е заглавието на самото видео в YouTube.
  • Поверителност – Кой може да гледа стрийма. Тук има избор от три варианта. Ако видеото е със статус Обществен, то всеки може да гледа стрийма и ще излиза във вашия профил в YouTube. Ако е със статус Скрит, то могат да го гледат само хората, на които сте пратили точния линк към видеото. То няма да излиза в YouTube профила ви и абонатите ви няма да получават известие. Последният възможен избор е Частен. При тази настройка само вие можете да гледате видеото като разбира се трябва да сте логнати в профила ви.
  • Описание – описанието, което ще излиза в YouTube страницата на видеото.
  • Категория – можете да изберете категория, към която най-много спада стрийма ви.
  • Дата и час – изберете датата и часа, когато желаете да стартирате стрийма. Имайте предвид, че стрийма няма да стартира автоматично точно в този час. Трябва вие ръчно да го пуснете, така че не се притеснявайте ако изпуснете момента и се забавите с няколко минути. Тази дата и час са за зрителите. Като наближи началния час на стрийма, те ще виждат обратен брояч до началото.
  • Персонализирано изображение – можете да качите тъмбнейл снимка за видеото ви.
  • Аудитория – има избор от два варианта. Дали стрийма е създаден за деца или не.
  • Възрастово ограничение – като допълнителна, незадължителна, настройка можете да изберете дали стрийма ще бъде ограничен само за пълнолетни зрители.
Създаване на YouTube стрийм

YouTube стрийм

Вече стриймът ви е създаден в системата на YouTube. Но това все още не означава, че е излъчването е започнало. Първо е нужно е да предоставите съдържание на YouTube. Какво искате да покажете в YouTube Live и как YouTube ще разбере откъде да вземе видеото?

На тази страница можете да вземете данни, чрез които да свържете софтуера, който ще ползвате за стрийм. В повечето случаи става дума за OBS Studio – най-разпространената програма за стрийм. Основният плюс е, че е напълно безплатна и всеки може да си я свали от официалния сайт. Други варианти са XSplit и vMix.

YouTube стрийм

Стрийм ключ

Най-важното нещо, което ви е нужно за стрийм в YouTube е ключ за стрийма. Той се взима след създаването на стрийма ви и представлява нещо от този род: gnfj-fpzo-wqk5-67p0-96k3. Нужно е този ключ да го копирате в настройките на OBS или софтуера, който ползвате. По този начин се осъществява връзката между OBS и YouTube. По този начин OBS знае къде да насочи видеото, както и YouTube знае откъде да очаква да дойде видеото ви. Този ключ е уникален и не бива да го давате на други хора.

YouTube предоставят и два линка за сървъра, през който минава видео потока. Някои софтуери може да ви го изискат. В OBS например няма нужда да ги въвеждате, защото са вкарани в самия OBS.

YouTube стрийм ключ

OBS настройки

Като отворите настройките в OBS за стрийм има няколко полета. Нужно е да изберете, че става дума за YouTube, а не например Twitch или Facebook Gaming. По този начин OBS автоматично зарежда правилния линк за сървъра. За вас остава единствено да въведете личния си стрийм ключ.

OBS настройки стрийм

Стартиране на YouTube стрийм

След като сте въвели правилните настройки в OBS, можете да стартирате стрийма в самия OBS. По този начин OBS започва да предава видео към YouTube. Нужно е да минат няколко секунди докато сигнала стигне и можете да видите превю на стрийма си. YouTube ви информира и какво е качеството на връзката. Ако то е лошо, то може би трябва да намалите битрейта си или да подобрите качеството на интернет връзката си. Можете да настроите и какво забавяне да има докато картината стигне до зрителите ви. Например ако играете multiplayer и не искате някой конкурентен играч да разбере какво правите чрез стрийма ви.

След като сте готови с всички настройки и приготовления, то ви остава единствено да натиснете големия син бутон СТАРТИРАНЕ НА ЖИВО горе в дясно.

YouTube стрийм превю

Още публикации

Новите Apple M1 Pro и M1 Max – увеличение на мащаба

Новите Apple M1 Pro и M1 Max – увеличение на мащаба

Преди почти година Apple направиха нещо наистина голямо. Представиха M1. Първият Apple чип за лаптопи и десктоп машини, който е проектиран на основата на мобилните чипове за iPhone и iPad. M1 предостави по-ниска консумация на енергия, по-дълъг живот на батерията,...

ARM представи новите си графични чипове Mali-G710, G610, G510 и G310

ARM представи новите си графични чипове Mali-G710, G610, G510 и G310

Заедно с новата си ARMv9 CPU архитектура ARM представиха и обновеното си поколение мобилни графични чипове. Става дума за моделите Mali-G710, G610, G510 и G310, които можем да очакваме в мобилни устройства през 2022. Mali-G710 В моментът най-високият клас GPU на ARM е...

ARM представи новата си Armv9 CPU архитектура – Cortex-X2, Cortex-A710 и Cortex-A510

ARM представи новата си Armv9 CPU архитектура – Cortex-X2, Cortex-A710 и Cortex-A510

ARM са абсолютен лидер на пазара на чипсети за мобилни устройства. CPU и GPU продуктите им задвижват всички основни прозводители на смартфони, таблети и други мобилни устройства: Apple, Samsung, Qualcomm, Huawei, Nvidia, Broadcom, Marvell. Например сегашният флагман...